4. marraskuuta 2017

Daim-kakku


Moikka!
Blogin ulkoasu alkaa muovautua pikkuhiljaa. Olette varmaan huomanneet niin isoja kuin pieniäkin muutoksia, osa jutuista on yhä keskeneräisiä ja muokkailen niitä aina kun aikaa järjestyy. Haluan blogista mahdollisimman simppelin ja selkeän, ja lisäksi haluan tuunailla itse vähän erilaisia toimintoja tänne, kuten esim. sivupalkkiin linkkilaatikoita. Sittenpähän näette kun homma alkaa edetä.

Pari viikkoa sitten tein ihan ekan kerran itse daim-kakkua. Kun järjestin pienempänä synttärikutsuja me ostettiin monesti sellainen valmis pakaste daim-kakku. Lähinnä siksi, että se oli gluteeniton vaihtoehto ja meillä kotona ei silloin vielä hirveästi ollut innokkaita leipureita. Siihen kakkuun ei kyllä ikinä kyllästy, se on niin hyvää. Nykyään pääsen maistamaan daim-kakkua aina kun käydään ikean reissulla. Tulikin mieleen, että daim-kakun lisäksi me ostettiin useasti marenkikakkua pakasteesta. Sitä sain nokkani eteen niin monesti, että mulla tuli myöhemmin ihan ällötys olo, kun edes näin jossakin sitä kakkua. :D Nyt olisi mielenkiintoista päästä maistamaan sitä, sille viime kerrasta on hirvittävän pitkä aika. Varmaan ala-asteella olen sitä viimeksi maistanut.

Mutta nyt siis Daim-kakku reseptiin. Pohjan ohjeen löysin netistä, mutta tuunailin sitä vähän oman makuni mukaan. Pohja onnistui oikein hyvin! Se kohosi mallikkaasti ja mehevyyttä riitti. Kostutus on tässä kakussa tärkeää, sillä paljaaltaan mantelipohja olisi liian kovaa, joka vaikeuttaisi myös leikkaamista. Kostuttaminen käy reippaasti pullasudin tai perinteisen lusikan avulla.
Kakun väleihin saa maunsa mukaan ripotella daim-rouhetta; osa tykkää enemmästä määrästä ja toiset vähemmästä. Minun kakkuun ainakin tuli riittävän paksusti daim-rouhetta, se se vasta on herkkua.

Kaikin puolin olen erittäin tyytyväinen tähän kakkuun kokonaisuutena. Kaikki osaset toimivat hyvin keskenään. Ja tottakai maistuhan tämä nyt paremmalta kuin kaupan pakaste daim-kakku. ;) Tämän herkun kyllä kruunasi tuo pinnalla oleva suklaakuorrutus! Olin ensiksi tekemässä ganachen tapaista kuorrutusta, mutta sitten päätin jättää kerman kokonaan pois. En tiedä miten tämä yleensä tehdään; kermalla vai ilman, mutta hyvä oli näinkin pelkällä suklaalla.
Tästä kakusta ei kauaa iloa riittänyt, sillä meillä oli tosi nälkäistä porukkaa ja lisäksi vein myös siskolleni kaupunkiin ison viipaleen kakkua maistettavaksi. :)
Hyvin upposi sanotaanko näin! Tätä teen kyllä uudestaan.

Halloweenin viimeisiä juhlintapäiviä vietetään par`aikaa. Meillä ei tänä vuonna mitenkään erityisesti juhlittu tapahtumaa, mutta esimerkiksi kerhossa tehtiin sormikeksejä, muumioleipäsiä sekä aavemuffinsseja. Oli kiva väsäillä jotain vähän erilaista ja onhan se nyt aika harvinaista, kun halloweenia vietetään kumminkin vain kerran vuodessa. Tulee aina semmoinen halu tehdä edes jotakin teemaan sopivaa.
Eilen keräännyttiin kahden ystäväni kanssa iltaa istumaan. Itselläni oli halloween aiheinen maski kasvoissa ja leivoin naposteltavaksi suklaapoppareita sekä jäädytettyä suklaajuustokakkua (juustokakun ohjeen pystyt bongaamaan blogista! Kakku on tosi nopea ja helppo tehdä ja sitä voi myös tuunailla maunsa mukaan. Ohje löytyy täältä!). Noh sen maskin kanssa tuli kylläkin vähän kiire, mutta ihan hyvä lopputulos kumminkin oli. Oli tosi mukava ilta, ja oli huippua nähdä kamuja pitkästä aikaa. Syötiin herkkuja, katsottiin sohvaperunoita (ihan loistava ohjelma, ekaa kertaa katsoin ja katson kyllä uudestaan), naurettiin omille ja toisten jutuille, maisteltiin uutta mustikka-jaffaa ja fiilisteltiin joulua.

Tänään olis vuorossa Tuntematon sotilas leffateatterissa yhden ystäväni kanssa. Odotukset on korkealla ja uskon, että hieno leffa on kyseessä. Tätä onkin jo odotettu!

Mukavaa lauantaita kaikille!




Mantelipohja:
4 munaa
3 dl ruokokidesokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2,5 dl mantelirouhetta
 + kostutukseen maitoa

Vaniljakreemi:
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
1 muna
1 dl sokeria
1 dl maizena maissitärkkelystä
1 rkl voita
4 tl vaniljasokeria

Kuorrutus:
145g maitosuklaata (Panda)
145g valkosuklaata (Panda)

Lisäksi:
2 kpl daim-suklaapatukoita karkeasti rouhittuina

Valmista mantelipohja. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet sekä mantelirouhe keskenään. Sekoita kuiva-aineseos muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24cm) pohja sekä reunat leivinpaperilla (TAI voit myös voidella ja jauhottaa vuoan). Kaada taikina vuokaan ja paista pohjaa 175 asteessa noin 20 minuuttia. Valmista vaniljakreemi. Mittaa kattilaan kaikki ainekset, lukuun ottamatta voita ja vaniljasokeria. Sekoita. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun seos paksuuntuu ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon voi sekä vaniljasokeri. Anna kreemin jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt mantelikakkupohja kolmeen osaan. Aseta ensimmäinen pohjalevy tarjoiluvadille ja kostuta se maidolla. Levitä päälle noin puolet vaniljakreemistä. Ripottele vaniljakreemin päälle daim-rouhetta. Toista tämä. Aseta viimeinen pohjalevy päällimmäiseksi (kakun kanneksi) ja kostuta se maidolla. Sulata paloiteltu maitosuklaa mikrossa. Sulata valkosuklaa erillisessä astiassa. Kun suklaat ovat hieman jäähtyneet, yhdistä maitosuklaasulaan 2/3 valkosuklaasta. Sekoita. Levitä suklaaseos kakun päälle sekä osittain reunoille. Käytä loppu valkosuklaasula marmorointiin. Kaada valkosuklaa pieneen pussiin ja leikkaa yhteen kulmaan pieni reikä. Pursota suklaasta ohuita viivoja samansuuntaisesti suklaakuorrutteen pinnalle. Tämän jälkeen vedä hammastikulla vaakasuorasti suklaaviivoihin nähden, edestakaisia liikkeitä. Pintaan muodostuu marmorikuvio. Koristele kakku daim-rouheella. Anna kakun kovettua kylmässä.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti