8. syyskuuta 2017

Appelsiini-suklaa raakakakku


Moikkelis!
Tein ihan ensimmäistä kertaa elämässäni raakakakkua! 
Innostus raakaleivonnan kokeiluun lähti kakkujen sokerittomuudesta, jota tällä hetkellä minun pitää tarkasti noudattaa sokerilakon takia. Ollaan toki sovittu, että normi ruoka-aineita saa käyttää, vaikka niissä olisikin sokeria, koska sitä löytyy kyllä ihan kaikkialta ketsupista lähtien. Sokeripitoiset jogurtit, pilttisoseet, karkit, suklaa yms. on kiellettyjä. Tulipas se jyrkästi sanottua :D, noh näin asia kuitenkin on. Raakakakut ovat monesti myös vegaanisia gluteenittomuuden lisäksi. Toki ne ovat myös munattomia, maidottomia ja viljattomiakin. Tutkiskelin kauan aikaa erilaisia raakakakkureseptejä ja poimin yleisimpiä aineksia muistiin. Monet blogit ovat kirjoittaneet hyvin raakaleivonnasta, joten hyödynsin myös niiden kattavaa informaatiota. Kokosin siis kyseisen kakun reseptin itse alusta loppuun, täysin samanlaista ohjetta ei pitäisi muualta netistä löytyä. Itse mittailemalla sain täytteenkin mausta mieluisan vahvan. Nyt minäkin tiedän raakaleivonnan perusidean, vihdoin viimein. Jännä, kuinka kauan olen ollut täysin perehtymättä raakaleivonnaisiin, sillä tämähän on tosi mielenkiintoinen ja yllättävän helppokin tapa leipoa. Ainakin epäonnistuminen on harvinaista, sillä vaikka taikinaa tuunailisi ja sekoittelisi paljon, ei esimerkiksi lässähtämisvaaraa ole, kun ei ole munia tms. käytössä. 

Rakastuin fazerin fazerina-jätskiin, kun ekan kerran maistoin sitä. Se oli huippujuttu, kun tajusin, että pystyn syömään jätskiä, sillä aiemmin suokkarisuklaani oli ollut juurikin appelsiininmakuinen fazerina. Fazerinassahan lukee nykyään saattaa sisältää vehnää tai gluteenia. Noh tästäpä tulikin ajatus tehdä suklaan- ja appelsiininmakuinen raakakakku, kun rupesi tekemään niin mieli tuota jätskiä. :`D Appelsiini ja suklaa on ihan törkeän herkullinen yhdistelmä, ehdottomasti yksi suosikeistani. Ylppärijuhlissanikin oli tarjolla appelsiini-suklaatäytekakkua, jonka itse toteutin.

Monella tulee varmaan raakakakuista mieleen ihmeelliset ja kalliit raaka-aineet. Kaakaovoi, kookosöljy, kookossose, raakakaakao, kookossokeri... Tottahan toki nämä ovat hintavia, mutta jos esim. vegaania halutaan leipoa, niin näitä raaka-aineita on käytettävä. Itselläni ei tällä kertaa ollut vegaanisuus lähtökohtana, vaan se sokerittomuus. Mutta jos haluatte kakusta myös vegaanisen, onnistuu se vaihtamalla normaalin tumman kaakaojauheen raakakaakaojauheeseen. Hunajan voi korvata esimerkiksi kookossokerilla tai stevia-makeutusaineella, sen perusteella mitä olen näihin netissä nyt perehtynyt. Koristelua varten voi ostaa erikseen vegaanista suklaata. 
Tässä reseptissä käytän sidosaineina psylliumia ja kaakaovoita. Kaakaovoin pystyy korvaamaan kookosöljyllä, itse valitsin kaakaovoin sillä se sopii kuulemma paremmin suklaata sisältäviin raakakakkuihin. Lisäksi meidän lähimmässä punnitse ja säästä -liikkeessä kaakaovoi oli yllättäen kovassa tarjouksessa, sehän kun normaalisti on aika hintavaa. 
Eli kaiken kaikkiaan ainoa "kallis" raaka-aine, jonka joudut tätä kakkua varten hankkimaan on se kaakaovoi TAI kookosöljy. Jos haluat tehdä kakusta vegaanisen, joudut hankkimaan useampia erikoisia aineita, joita harvoin löytyy valmiina ruokakaapista. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan raakaleivontaa, itse tykästyin ainakin! Niin helppoa ja nopeaa, kun tuota blenderiäkin käytetään suurimmalti osalti aineiden sekoittamisessa. Pakko myöntää, että tämä kakku se vasta maistuukin fazerinalta, oman reseptin luominen oli siis vaivan arvoista. Maistelin täyteseosta vähän väliä, jotta saisin haluamani maun ja vieläpä mahdollisimman vahvana. Täyte ei ole suinkaan liian makea, vaan juuri sopiva ja jos makeutta haluaa lisää on helppo vain lisätä esim. juoksevaa hunajaa. Kokeilkaa ja pistäkää kommenttikenttään terveisiä! :)

Mukavat viikonloput kaikille!
Pst. ensi postauksessa saattaa vihdoin olla kuvia Maltalta!



Pohja:
3 dl pähkinöitä (esim. saksanpähkinöitä ja hasselpähkinöitä)
1½ dl kaurahiutaleita (puhdas gluteeniton kaura)
100g taateleita, kivettömiä
3 rkl vettä
1 rkl tummaa kaakaojauhetta

Täyte:
2 dl cashewpähkinöitä
3 dl kookoskermaa
1½ dl appelsiinin mehua (tuorepuristettu)
2 appelsiinin raastettu kuori
100g kaakaovoita, sulatettua
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
½ - 1 dl juoksevaa hunajaa
½ rkl psylliumia

Koristelu:
sokeritonta suklaata (esim. Brunberg)
pähkinärouhetta
kuivattuja appelsiinilohkoja

Valmista pohjataikina. Laita pähkinät (sekä pohjan että täytteen pähkinät, toki eri kulhoihin) likoamaan kylmään veteen vähintään kahdeksi tunniksi. Paahda kaurahiutaleet kevyesti pannulla. Valuta liotetuista pähkinöistä vesi ja kaada ne blenderiin kaurahiutaleiden kanssa. Pyöräytä pähkinät ja hiutaleet karkeaksi rouheeksi. Lisää joukkoon taatelit ja pyöräytä ne sileäksi massaksi. Kaavi pohjataikina puhtaaseen kulhoon ja sekoita kapustalla joukkoon vielä vesi, sekä siivilän läpi kaakaojauhe. Sekoita taikina tasaiseksi massaksi. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24cm) reunat ja pohja leivinpaperilla. Painele taikina vuoan pohjalle tasaisesti. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi. Valmista täyte. Liota cashewpähkinöitä vähintään kaksi tuntia kylmässä vedessä. Valuta pähkinöistä vesi ja kaada ne blenderiin. Pyöräytä pähkinät sileäksi massaksi. Kaavi pähkinät blenderistä puhtaaseen kulhoon. Kaada joukkoon loput täytteen ainekset ja sekoita tasaiseksi vispilällä (huomaa että annat kaakaovoin jäähtyä hieman sulatuksen jälkeen). Tarkista maku ja lisää halutessasi hunajan määrää makeutta tuomaan. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja nosta kakku pakastimeen jähmettymään. Anna kakun jähmettyä vähintään 4 tuntia tai mieluiten yön yli. Nosta kakku vähäksi aikaa huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Koristele raakakakku sulatetulla suklaalla, kuivatuilla appelsiinilohkoilla ja pähkinärouheella.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti